Os-teopaat

Dat Bastiaan een Os was qua Chinees sterrenbeeld, dat wisten jullie al. Een Osteopaat heeft daar echter niets mee van doen.

Wat een Osteopaat dan wel doet en wat dat met Bastiaan te maken heeft, zal ik proberen hieronder uit te leggen,

412010

Het feit dat Bastiaan reflux heeft, heeft te maken dat het klepje van zijn slokdarm nog niet goed werkt. En dit heeft weer te maken met zijn (parasympatische) zenuwstelsel. Bij een normale geboorte wordt de baby door het geboortekanaal geperst en krijgt het zenuwstelsel een trigger dat ze moet gaan werken. Binnen het zenuwstelsel houden twee systemen elkaar in evenwicht: de orthosympaticus en de parasympaticus.

De parasympaticus zorgt voor rust groei en herstel in het lichaam, en de orthosympaticus zorgt voor actie. Baby’s die geboren zijn via een keizersnede krijgen deze trigger niet (goed genoeg) en daarbij kan het voorkomen dat het parasympatische gedeelte nog niet optimaal werkt. Dus in rust sluit het klepje niet goed en krijgt hij last van het eten wat omhoog komt.

Hoe dit op te lossen? Uiteindelijk heeft alles zijn tijd nodig en zal het met naarmate Bastiaan groeit ook verdwijnen. Maar er zijn ook wat trucs. Baby’s hebben vaak een voorkeurshouding met slapen. En aangezien de parasympaticus aan de ene zijde van de nekwervel zit en de orthosympaticus aan de andere zijde is het zaak dat Bastiaan beide kanten op slaapt. Dat doet hij wel aardig maar er zit een minimaal verschil tussen links en rechts en daar zit hem nu de crux. Dus we moeten hem stimuleren meer de andere kant op te slapen.

Verder heeft de Osteopaat ook geprobeerd de parasympaticus te stimuleren maar u zult begrijpen dat in zo’n klein mensje ook alles erg klein is. Andere tips die moeten helpen zijn een draagzak (hebben we al) en een lichte massage van zijn buik als Bastiaan rustig is. Volgende week nemen we weer contact op met de Osteopaat om te zien of er verbetering is.

Er liggen ook nieuwe medicijnen klaar bij de apotheek voor Bastiaan. Een andere zuurremmer is voorgeschreven. We moeten het nog ophalen maar hopelijk werkt dit medicijn beter. Met de andere medicatie zijn we sinds zaterdagavond gestopt en we merken geen verschil met of zonder medicijnen dus dat dat niks deed, dat hadden we goed door……

Tot zover Medisch Centrum.

6 thoughts on “Os-teopaat”

 1. Tot zover de les van vandaag;D wel heel interessant. Ik hoop dat het nieuwe medicijn wel helpt maar eigenlijk hoop ik nog meer dat hij binnenkort geen medicijnen meer nodig heeft en dat het allemaal goed gaat werken.
  Helaas kan ik vanavond weer niet meekomen want ik ben zwaar verkouden.
  Hopelijk tot snel!!!

 2. Lieve Bastiaan,

  Maak je geen zorgen, het komt allemaal goed. Je vader heeft het ook wel eens zuur, maar dat is dan wel na een avondje wodka redbull.

 3. @Linda, balen dat je verkouden bent….. Qua medicijnen heb je helemaal gelijk, het voelt een beetje dubbel om te geven aan hem. Hopelijk hebben we snel een evenwicht gevonden met zo min mogelijk medicijnen.
  En hopelijk tot snel ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *